Ekonomi
Organik ürünleri aracısız satıyorlar

Kayseri’de, kurulan ekolojik pazarda “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında üretilen ve satılan organik biber, domates, karpuz, patlıcan gibi ürünler, ailelerin geçim kapısı oldu.
2013 yılında ilk kez Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği tarafından başlatılan projede ailelerin organik tarım tekniklerini öğrenerek ürettikleri organik ürünleri aracısız olarak satarak ekonomik refah seviyelerini artırmak hedeflendi.
Proje kapsamında Kayseri’de 10 ilçede yaklaşık 80 çiftçi organik ürünleri tüketiciyle buluşturarak, , kadın üreticilerin de sosyalleşmesine ve ayrıca ev ekonomilerine katkı ortamı hazırlandı.
Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Yeşim Bekyürek, konu hakkında yaptığı açıklamada “ 2012 yılında organik tarımın Kayseri’de yaygınlaştırılması ve geliştirilmesiyle ilgili bir projeye başladıklarını, aile çiftçiliği üreticilerine, gerekli organik üretim tekniklerini öğreterek üretim yapmalarını sağladık. Kayseri Türkiye’nin en önemli 5 gen merkezinden birisi ve bir çok yerel tohumlara sahiptir” diyerek şunları kaydetti
“Yerel tohumlarla üreticilerin üretim yapmasını sağladık. Bu pazar 2013 yılında Kocasinan Belediyesinin verdiği büyük bir destekle kuruldu bizlerde büyümesi için elimizden geleni yaptık. Pazarımızda hiç bir aracı yok ve burada üreticiden direkt tüketiciye satış yapılıyor. Bu arada hedeflerimizden biri de aile çiftçisini güçlendirmek, aile bireylerinin birlikte ürettikleri ürünlerini satmasını sağlayarak onlara ekonomik olarak destek olmak. Ayrıca kadınlarımızın sosyolojik olarak toplum içinde biraz daha ön plana çıkması ve topluma karışmasını düşündük. Bugün satış yapılan tezgahlarımızda muhakkak ya üretici annemiz veya kızı tezgahın başında bulunuyor. Pazarımızda şu an 46 aile satış yapıyorlar. Dışarıdan başka bir ürünün pazarımızda satılmasına izin vermiyoruz. Burada sadece şehrimizin yerli tohumları ile üretilen ürünler satılabilir” diyerek sözlerini tamamladı