Gündem
ABD’den sözde soykırım kararı

ABD Temsilciler Meclisi, 1915 yılında meydana gelen olayları soykırım olarak tanınmasını sağlayan karar tasarısını kabul etti.
Tasarı, ASBD Temsilciler Meclisi Demokrat Vekili Adam Schiff tarafından nisan ayında sunulmuştu ve yapılan oylamada tasarı, 405 “evet” oyuna karşılık 11 “hayır” oyuyla meclisten geçti.
Ancak Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen tasarının hayata geçebilmesi için Senatoda da aynı biçimde kabul edilmesi şart.
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, tasarıya tepki gösterdi. Kılıç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, yabancı ülke meclislerinde bulunan vekillerin bilinen lobilerin etkisi sonucunda aldıkları ve bundan sonra alacakları, tarihi gerçeklerden tamamen uzak, tarafsız araştırma ve değerlendirme yapılmadan, ilgili ülkelerin arşivlerinde yapılması gereken, incelenmeyen, vizyon yoksunu olan kararlarının Türkiye’nin şanlı tarihine leke süremeyecekleri açıkladı.
ABD’nin aldığı kararlar bununla bitmedi.
Temsilciler Meclisi, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik düzenlediği Barış Pınarı Harekatı ile ilgili Türkiye’ye yaptırımların getirilmesini öngören yasa tasarısını da oy çokluğu ile kabul etti.
Tasarıya 403 vekil “evet” oyu kullandı, 16 vekil ise “hayır” dedi.
Tasarı, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Eliot Engel ve Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Mike McCaul tarafından ay ortasında sunulmuştu. Tasar bazı Türk yetkililere yaptırım öngörüyor.
Tasarıda ayrıca Türkiye’ye silah satışının askıya alınmasının yanı sıra bazı mali yaptırımlar da öngörülüyor.
Tasarının yürürlüğe girmesi için öncelikle Senatoda da aynı şekilde kabul edilmesi, ardından da ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanması gerekiyor.
Temsilciler Meclisinde üçte iki çoğunluğun üzerindeki oyla kabul edilen tasarının Senatodan da aynı oranda oy alması durumunda Trump’ın onay yetkisi bulunmuyor ve doğrudan yasalaşaşıyor.