Dünya
BAE ve Suudi Arabistan savaş suçu işledi

2017 yılının sonlarında Yemen iç savaşı esnasında yaşanan olaylar yüzünden İnsan Hakları Komisyonu Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde yaşanan insan hakları ihlallerinin izlenmesi için kurulan 3 kişilik Uluslararası Yemen Heyeti, üçüncü raporunu açıklandı.
Uluslararası Yemen Heyeti tarafından hazırlanan 55 sayfalık rapor BM İnsan Hakları Konseyinin 29 Eylül tarihinde gerçekleşecek 45’inci oturumuna sunulacak.
Yemen’de iç savaş yaşanırken ,iç savaşı engellemek için Yemen’de konuşlandırılan Suudi Arabistan ve BAE içindeki bireylerin (subay-asker) pek çok savaş suçu işlemiş olabileceğinin altı çizildi. Bilindiği üzere Yemen’de yaşanan iç savaş yüzünden 112 bin kişi hayatını kaybederken bu hayatlarını kaybeden kişilerin yaklaşık 12 binini sivillerin oluşturduğu bilgisi paylaşıldı.
Yemen’de yaşanan iç savaşta Mart 2015-Haziran 2020 arasında 2 bin 138’i çocuk, 933’ü kadın toplam 7 bin 825 sivilin çatışmaların sonucu öldürülmesini ve 12 bin 416 sivilin de yaralanmasını belgelediği aktarıldı. Yemen’de yaşanan iç savaş sonrasında hala ülkede siyasi çözüm konusunda somut bir ilerleme yaşanmadığı gibi Stockholm Anlaşması’na da artık uyulmadığının altı çizildi.
Yemen’de halen BAE’nin askeri varlığı devam ederken BAE hava kuvvetlerinin saldırılarının da sürdüğü vurgulanırken BAE’nin ayrıca 90 bin civarında Yemenli savaşçıya destek verdiğine dikkat çekilirken BAE Hava Kuvvetlerinin ülke genelinde 130 binden fazla hava sortisi ve 500 binden fazla uçuş saati gerçekleştirdiği kaydedildi. Deniz Kuvvetlerinin ise 50’den fazla savaş gemisi, 3 binden fazla personel ve 1000’den fazla deniz misyonunu içeren 3 deniz görev gücüne katıldığı ifade edildi.