Dünya
Oxford Üniversitesi’nden Covid-19 aşısı için müjdeli haber geldi

Koronavirüs aşı çalışmaları hakkında Moderna ve Pfizer-BioNTech firmalarının ardından bir olumlu gelişme de Oxford Üniversitesi’nden geldi.
Oxford Üniversite’nin, ilaç firması ile AstraZeneca tarafından koronavirüse karşı ortaklaşa geliştirilen aşı adayının 2 faz çalışmasının başarıyla sonuçlandığını ve bu aşının yapılan 2 aşama çalışmaları sonrasında yaşlılarda güçlü bağışıklık tepkisi oluşturduğu bildirildi.
Dünyanın en saygın tıp dergilerinden biri olan Lancet’te çıkan makaleye göre ortaklaşa geliştirilen koronavirüs aşı adayına ait yayınlanan makalede, test aşamasında aşının 560 sağlıklı yetişkin gönüllüye, iki doz aşı veya bir plasebo verilen ikinci faz denemelerinin sonuçları paylaşıldı.
Koronavirüse karşı geliştirilen aşının ilk ve ikinci aşama denemelerinde aşının koronavirüs nedeniyle ölüm veya ciddi hastalık riski bulunan gruplar üzerinde güçlü bağışıklık geliştirdiği belirtildi.
İkinci aşama denemelerinde 3 ayrı yaş grubu gönüllüleri kullanılırken aşıyı kullanan gönüllülerin tamamında aşının benzer antikor ve T hücresi tepkileri gösterdiği, gönüllülerin herhangi bir yan etki bildirmediği kaydedildi. Yeni aşının sadece gençlerde değil aynı zamanda yaşlılarda da benzer bağışıklık tepkileri verdiğini görmekten memnuniyet duyduklarını belirtilirken Eylül ayı başlarında başlanan 2 faz aşı denemeleri esnasında deneklerden birisinin ortaya çıkan nörolojik sorunu yüzünden çalışmalara ABD’de ara verilmiş ama daha sonra yapılan araştırma sonucunda sorunun koronavirüs aşısı yüzünden kaynaklanmadığının tespit edilmesinin ardından çalışmalara tekrar devam edilmişti.
Bilindiği üzere bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde testlere başlanıyor ve 3 aşama testlerde az sayıda gönüllü denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve insanlar üzerindeki muhtemel yan etkileri araştırılıyor.