Ekonomi
Türkiye’de Twitter’daki trendlerin yarısı sahte

2006 yılının Temmuz ayında açılan sosyal medyanın en etkin platformlarından birisi ollan Twitter’da en çok kullanılan anahtar kelimeler ve hashtag’ler sonucunda oluşturulan listeye Trend Topic listesi deniyor ve bu liste, milyonlarca kullanıcı tarafından takip ediliyor.
2015-2019 yıllarında Twitter’daki paylaşımları inceleyen İsviçre’nin Lozan şehrinde bulunan İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (EPFL), Türkiye üzerine odaklanan bir araştırmaya imza attı.
Yapılan araştırma sonrasında Türkiye’deki trendlerin yüzde 47’sinin, küresel trendlerin ise yüzde 20’sinin sahte olup botlar tarafından oluşturulduğunu açıklarken Türkiye’de 108 bin bot hesabında ortaya çıkarıldığı belirtildi.
Bu konuda en son örneğin geçtiğimiz günlerde Türkiye’de gündem olan #SuriyelilerDefolsun etiketini gösteren Overdorf, büyük tartışmalara yol açmış olan bu etiketin tamamen botlar tarafından oluşturulduğunu belirtildi.
İstenilen konunun Tren Topic listesine girmesinin basit bir işlem olmadığını belirten açıklamada Trend Topic listesine bir konunun girebilmesi için oluşturulan bot hesaplar arasında anlaşmalı kişiler, telefonuna zararlı yazılım indirmiş kullanıcılar ve gerçek kişileri taklit eden sahte hesaplar oluşturuluyor. Ve istenilen konu Trend Topic olurken bu işten kişi ve kişilerin ciddi bir gelir elde ettikleri açıklanırken, kamuoyunda haksız linç olarak adlandırılan bu olayın önlenmesi için Twitter tarafından algoritmalarda değişikliklere gidileceği ve güvenlik sorunlarını engelleme konusunda çalışmaların devam ettiği ifade edildi.